RAS BiologyМикробиология Microbiology

  • ISSN (Print) 0026-3656
  • ISSN (Online) 3034-5464

Production of antimicrobial compounds in Lactobacillus brevis cells

PII
10.31857/S0026365624050174-1
DOI
10.31857/S0026365624050174
Publication type
Article
Status
Published
Authors
Volume/ Edition
Volume 93 / Issue number 5
Pages
671-674
Abstract
As a result of the study, primary data were obtained on the kinetics of growth and production of antimicrobial compounds by the bacteria Lactobacillus brevis 2kGv22-17. Under experimental conditions, the antibacterial effect of a suspension of lactobacilli, protoplasts and intracellular antibacterial activity in cell lysates were studied. Growth kinetics were assessed under static conditions using a personal bioreactor RTS-1C. The antagonistic activity of lactobacilli was studied in a series of experiments using Cytophaga psychrophila IM-87, Flexibacter columnaris IM-216 and Pseudomonas fluorescens IM-43 as indicator test cultures. The ability of the studied lactobacilli to produce antimicrobial compounds in the exponential growth phase was experimentally confirmed. The most pronounced effect of growth suppression was found in the presence of lactobacilli protoplasts.
Keywords
антимикробные соединения микробный антагонизм кинетика роста лизаты клеток протопласты фазы роста Lactobacillus brevis
Date of publication
15.09.2024
Year of publication
2024
Number of purchasers
0
Views
33

References

  1. 1. Алешина. Е.С., Дроздова Е. А., Романенко Н. А. Культивирование микроорганизмов как основа биотехнологического процесса: учебное пособие. Оренбург: ООО ИПК “Университет”, 2017. С. 49‒52.
  2. 2. Бухарин О. В., Семенов А. В., Черкасов С. В. Характеристика антагонистической активности пробиотических бактерий при их взаимодействии // Клиническая микробиология и антимикробная химиотерапия. 2010. Т. 12. С. 347-352.
  3. 3. Бухарин О. В., Перунова Н. Б., Иванова Е. В. Бифидофлора при ассоциативном симбиозе человека. Екатеринбург: ИКВС, 2014. 210 с.
  4. 4. Каблова М. А., Шурхно Р. А., Сироткии А. С. Молочнокислые бактерии в сельскохозяйственном производстве // Вестник технологического университета. 2015. Т. 18. № 23. С. 145‒149.
  5. 5. Миралимова Ш. M., Огай Д. К., Кукшена Г. Д., Ибрагимова А., Сохибназарова X. Синтез бактериоциноподобного вещества штаммом, выделенным из квашеной капусты // Научный результат. Медицина и фармация. 2016. Т. 2. № 3. С. 1-8.
  6. 6. Семенов Л. В., Черкасов С. В. Влияние ассоциативных микроорганизмов на антагонистическую активность бактерий // Вестник Новосибирского гос. ун-та. Сер. Биол. клин. мед. 2011. Т. 9. № 3. С. 20-26.
  7. 7. De Man J. C., Rogosa M., Sharpe M. E. A medium for the cultivation of lactobacilli // J. Appl. Microbiol. 1960. V. 23. P. 130-135.
  8. 8. De Vuyst L., Vandamme E. J. Lactic acid bacteria and bacteriocins: their practical importance // Bacteriocins of lactic acid bacteria: microbiology, genetics and applications / Eds. De L. Vuyst, E.J. Vandamme. Boston, MA: Springer US, 1994. Р. 1‒11.
  9. 9. Field D., Connor P. M.O., Cotter P. D., Hill C., Ross R. P. The generation of nisin variants with enhanced activity against specific Gram-positive pathogens // Mol. Microbiol. 2008. V. 69. P. 218–230.
  10. 10. Kurokawa M., Ying B. W. Precise, high-throughput analysis of bacterial growth // J. Visual. Exper. 2017. V. 127. С. 156-197.
  11. 11. Lamont J. R., Wilkins O., Bywater-Ekegard M., Smith D. L. From yogurt to yield: potential applications of lactic acid bacteria in plant production // Soil Biol. Biochem. 2017. V. 111. P. 1‒ 9.
  12. 12. Naidu A. S., Bidlack W. R., Clemens R. A. Probiotic spectra of lactic acid bacteria (LAB) // Crit. Rev. Food Sci. Nutrit. 1999. V. 39. P. 13‒126.
  13. 13. Todorov S. D., Dicks L. M. Effect of growth medium on bacteriocin production by Lactobacillus plantarum ST194BZ, a strain isolated from Boza // Food Technol. Biotechnol. 2005. V. 43. P. 165-173.
QR
Translate

Индексирование

Scopus

Scopus

Scopus

Crossref

Scopus

Higher Attestation Commission

At the Ministry of Education and Science of the Russian Federation

Scopus

Scientific Electronic Library